Printuri

Există, în această eră tehnologică, tot felul soluţii digitale pentru a vizualiza fotografiile, însă nimic nu se compară cu bucuria contemplării unei fotografii în format clasic, tipărită. Te poţi astfel bucura mult mai mult de cromatica imaginii respective, de povestea care ţi se dezvăluie timid, de subiectul care a atins astfel nemurirea fiind acolo, pe hârtie sau pe pânză, pregătit să îţi spună povestea lui, ori de câte ori vei privi fotografia. Acest farmec nu poate fi atins de niciun program de calculator, oricâte funcţii şi alte brizbrizuri ar avea.

În ceea ce mă priveşte, am început să printez din fotografii la insistenţele unor prieteni care doreau să aibă câteva din lucrările mele în casa lor. Faptul că unele dintre ele au produs bucurie şi au stârnit un sentiment în sufletul cuiva îmi dă convingerea că ceea ce fac este apreciat. În cazul în care una dintre lucrările din portofoliul meu vă bucură sufletul şi v-o doriţi într-o formă printată, fie pentru dumneavoastră, fie să faceţi un cadou special cuiva, ori să adăugaţi un strop de farmec unei locaţii aparte precum cafenele, ceainării etc,  eu vă propun două soluţii de print:

Printul pe hârtie mată. Este vorba de o hârtie specială care elimină reflexiile nedorite şi care pune în valoare mai bine o fotografie. Printul se caşerează (se lipeşte printr-un procedeu special pe un carton mai gros pentru a-i da rigiditate), după care se încadrează într-un passepartout (un cadru de carton colorat, ales în funcţie de cromatica fotografiei pentru a o scoate mai bine în evidenţă). În imaginile de mai jos, aveţi în partea stângă imaginea care a fost printată, caşerată şi încadrată într-un passepartout de culoare neagră. În imaginea din dreapta este rezultatul final, aşa cum este pe peretele sufrageriei noastre.

Panorama digitală Panoramă printată pe hârtie mată

 

Printul pe pânză (canvas). Este o pânză specială, folosită pentru tipărirea acelor fotografii care se pretează printului pe canvas. Pânza folosită are o textură specială, ce conferă printului un farmec aparte. Din această cauză, nu orice fotografie se pretează printului pe canvas. După tipărire, pânza este întinsă pe un şasiu din lemn, întocmai cum se procedează cu picturile pe pânză. Pentru a vă exemplifica, am ales un portret alb/negru, realizat fiului meu pe film.

Theodor, portret digital Print pe canvas şi întins pe şasiu Textură canvas

Detaliu print pânză