Problematică

Azi sunt pocnit de lene, de plictiseală şi mă asortez cu vremea de afară. Cam mohorâtă vremea, lipsit de chef şi eu. Aşa că mi-am pus costumul şi ochelarii de surfing şi m-am avântat pe valurile Internetului, navigând în stânga şi-n dreapta. Aşa am ajuns pe site-ul organizaţiei care conferă prestigioasele distincţii pentru jurnalişti, faimoasele premii „Pulitzer”. Mânat fiind de curiozitate am intrat în cele două secţiuni ale categoriei de fotojurnalism pentru a vedea câştigătorii anului 2011 şi fotografiile premiate. Le puteţi vedea, cu un click pe link-urile de mai jos:

http://www.pulitzer.org/works/2011-Feature-Photography

http://www.pulitzer.org/works/2011-Breaking-News-Photography

Există o întreagă dezbatere despre fotojurnalism. De multe ori, fotojurnaliştii au trecut anumite limite, fotografiind cele mai îngrozitoare scene, fie ele de război sau din timpul unor catastrofe naturale. Şi mulţi şi-au pus problema care ar putea fi acea limită a moralităţii, eticii sau deontologiei pe care un fotojurnalist nu are voie să o treacă. Sau oare există acea limită? Îi este necesar  umanităţii să fie martoră, prin intermediul unei imagini, la şocul, groaza, disperarea sau suferinţa celor care au fost, fără să vrea, martorii acelei scene?

În acest context, vă propun să vedeţi (sau poate să revedeţi) un scurt metraj care, cu siguranţă, nu vă va da răspunsul. Dar vă va da, poate, de gândit.


Leave a Reply