Concursuri foto – părerea mea

Sunt peste tot şi le organizează oricine. Nu asta mă preocupă pe mine, pentru că fiecare este liber să participe şi să organizeze ce concursuri şi câte concursuri vrea. Eu nu cred în competiţia cu „obiect de activitate arta”, deoarece arta nu poate fi, din punctul meu de vedere, cuantificabilă. Nu poţi spune „Această lucrare este mai artistică cu atâtea părţi etalon decât cealaltă”. Orice lucrare care declanşează o trăire, face să vibreze o coardă sensibilă a sufletului, spune o poveste, pune o problemă este artă. Restul e gunoi, kitsch, umplutură.

Pe mine mă agasează pur şi simplu, novicii care abia au pus mâna pe un aparat de fotografiat şi se simt deja fotografi, egali în „dreptul” de recunoaştere publică cu mulţi artişti în adevăratul sens al cuvântului. Ei consideră că trebuie să fie acolo, moţ, să arate lumii ce minunate „opere” produc ei, pentru care cerşesc voturi, like-uri sau alte bălării de genul. Şi astfel un concurs de fotografie ajunge să fie un concurs de adunat like-uri, arătându-şi muşchii prin numărul de prieteni, nicidecum prin calitatea imaginii postate. Oricum, cei care realizează fotografii, nu pozuci, nu mai participă la astfel de „concursuri”, lăsând valoarea concursului respectiv să se bălăcească în troaca în care îi este locul.

Deci, în concluzie, ca un corolar al celor expuse mai sus (:P), vă rog insitent să nu mă mai tâmpiţi cu „un vot, vă rog”, „hai cu un click, că nu te doare mâna”, „îmi dai şi mie un like?”. Vă sfătuiesc prieteneşte: „Puneţi mâna pe o carte, apoi pe alta, încă pe una şi tot aşa şi o să vedeţi că veţi fi mai bogaţi spiritual şi veţi avea satisfacţia unei lucrări de valoare apreciată sincer”.

Sau poate nu vă interesează asta. Hai că accept că vă interesează doar recunoaşterea publică şi vreţi doar admiraţia mea. Bine, hai că vă dau un Like/Vot/Click, ce vreţi voi, acum şi aici şi mă declar dat pe spate de „operele” voastre şi gata! Scutiţi-mi, vă conjur, messengerul, facebook-ul şi e-mailul de tânguirile voastre miloage!


10 Responses to “Concursuri foto – părerea mea”

 • Laur Says:

  De acord cu tine prietene, numai ca vezi tu, si un novice poate face fotografii reusite. Asa ca hai sa nu ne umflam in pene cu experienta.

 • Eugeniu Belivac Says:

  Şi eu sunt de acord cu tine, prietene. Numai că o fotografie reuşită izvorăşte dintr-o cultură vizuală, pe care un novice într-ale fotografiei o poate intui, dar nu avea. Iar în acest caz, jos pălăria pentru că aici se poate vorbi de talent! Însă, chiar şi aici trebuie muncă, citit, experimentat etc. Însă eu vorbeam aici de cu totul altceva şi anume despre irosirea resurselor ca să cerşeşti un vot, pe o imagine de doi lei. Iar acesta este deja un fenomen care pune în umbră calitatea unui concurs.

 • silviu Says:

  Adevarat graiti in articol ! O fotografie nu consta in pretul echipamentului sau miile de kilometri parcursi ca in final fotografia o facem din suflet si pentru suflet.Fotografia in adevaratul sens al cuvantului inseamna multa munca rabdare sacrificii documentare si perseverenta….Daca o fotografie personala place tre sa ne impulsioneze si sa ridicam stacheta in ceea ce priveste standardul nostru in materie de fotografie iar daca nu primim un feedback pozitiv trebuie sa ne intoarcem la plansa de desen…

 • alina Says:

  Candva toti ati fost incepatori si va doreati o apreciere din parte cuiva la prima fotografie facuta.Acum toti va dati profesionisti si nu va mai incapeti in pene de atata profesionalism.De ce-i tratati cu dispret pe cai care sunt la inceput in arta fotografiei, ati uitat ca si voi ati fost candva ca ei? Foarte urat articolul domnule Belivac, nu ma asteptam la atata rautate din partea dumneavoastra.Nu va cunosc personal, dar dupa fata pareti un om bland si bun la suflet, dar vad cu parere de rau ca in spatele acestei masti se ascunde o doza de rautate nejustificata.

 • Eugeniu Belivac Says:

  Asa este domnisoara/ doamna Alina. Toti am fost o data incepatori, iar acest lucru este singurul lucru cu care sunt de acord in comentariul dvs. Daca ati fi citit articolul cu atentie, ati fi observat ca nu ii tratez cu dispret pe cei care doresc sa invete fotografie, ci numai pe cei care isi cumpara un aparat de fotografiat, il atarna la gat si din acel moment se numesc mari fotografi. Si eu am fost incepator, si eu am postat fotografii pe care le credeam excelente si care au fost desfiintate de cei care faceau cu adevarat fotografie. Mi-am insusit criticile lor, le-am urmat sfaturile si m-am pus pe invatat. Aproape o jumatate de an am renuntat la a mai pune mana pe aparatul de fotografiat, citind tehnica si compozitie fotografica, vizualizand sute de fotografii pe internet, formandu-mi astfel o cultura vizuala. In al doilea rand, in articolul meu vorbeam si de „concursurile” de fototgrafie, unde obiectul in sine al concursului, respectiv fotografia, este lasat total deoparte, fiecare concurent concentrandu-si eforturile pentru a cersi „like-uri”, „voturi”, „plusuri” sau alte chestiuni de genul acesta. Despre acest lucru era vorba! In ceea ce ma priveste, ori de cate ori un incepator mi-a cerut sfatul cum sa procedeze sau mi-a cerut parerea despre o anumita fotografie, i l-am dat, atat cat m-am priceput eu. Insa nu accept acei incepatori care, cu un aer de vadita superioritate, imi spun sec „Asa am simtit eu, asa am declansat. Daca nu iti place, nu te uita!” Si nici nu ma uit, deoarece „productia lor fotografica” contravine oricarei reguli de compozitie si estetica vizuala, putand fi cu lejeritate condusa catre cosul de gunoi. Iar acel incepator poate foarte bine sa uite ca ma stie! Faptul ca am facut risipa de cuvinte sa va explic punctul meu de vedere mai pe larg decat in articol, numai rautate nu cred ca ar putea fi. Va doresc toate cele bune!

 • Alex Says:

  Tu crezi ca esti mai bun decat unul care a pus mana ieri prima data pe o camera?

 • Eugeniu Belivac Says:

  Ia, uimește-mă tu!

 • Alex Says:

  Cu siguranta esti mult mai slab.

 • Alex Says:

  Si, uite, ca sa nu consideri ca am ceva personal cu tine si doar ca sa iti arat ca am dreptate, te provoc sa faci o selectie de 5 imagini, cele mai bune facute de tine de cand te-ai apucat de fotografie pana acum si sa le pui aici pe blog, sa ne dam cu parerea. Ok?

 • Eugeniu Belivac Says:

  Alex, nici eu nu am nimic personal cu tine, însă ar fi o dovadă de politeţe din partea ta să pui un link cu ceea ce ai realizat tu, să îmi pot face şi eu o părere de nivelul tău. Crede-mă, că nu sunt un infatuat şi când văd lucrări deosebite nu îmi cade niciun galon să recunosc valoarea acelui autor. Dar, fără să îţi desconspiri adevărata identitate, fără să îţi faci cunoscute imaginile ca să îmi pot da seama că eşti în stare să pui verdicte (ceea ce, te asigur, că este de multe ori un lucru periculos) consider că nu prea mai avem ce discuta. Iar, dacă mesajele tale vor fi de genul de mai sus, le voi şterge automat.

Leave a Reply