Despre fotografie, fără fotografii

Recent, am văzut în lista de mess un link, la Cezar Popescu, un împătimit al fotografiei pe film. Fiind într-un moment de respiro, l-am urmat, să văd ce obiective, filme ori cărţi şi-a mai luat domnul Popescu. Aşa am dat peste „Înot sincron”, „un dialog despre fotografie. Fluid, personal şi fără imagini.” M-a atras titlul, să vorbeşti despre fotografie, însă fără fotografii. Aşa că am intrat pe site să văd cam despre ce ar fi vorba, să văd măcar un fragment sau un cuprins ceva. Am descărcat un mic fragment, de care am uitat imediat ce l-am descărcat, însă care avea să fie descoperit în zilele următoare. Mi s-a părut interesant, comanda acestei cărţi fiind o urmare logică, mai ales că preţul nu era unul prohibitiv.

Cu Poşta Română, tâc-tâc, a ajuns şi cartea. Ştiam ceva despre autori, unul dintre ei fiind iniţiatorul BadOrGood, celălalt, fotograf independent, care însă a lucrat pentru publicaţii prestigioase, precum National Geographic. Seara, înainte de culcare, am deschis cartea, iar primele 50 de pagini s-au dus pe nesimţite. Aveam sentimentul că mă aflu într-o cameră şi asistam la o discuţie sinceră, fără patima care distruge în mod normal un dialog. Întrebări, îndoieli, sport, fotografi, vieţi şi cariere, toate se derulează în paginile acestei cărţi, într-o sinceritate dezarmantă, departe de superficialitatea unor păreri radicale, stârnite de vreo personalitate foarte puternică.

Am terminat-o de curând şi pot spune că am avut destul de multe de învăţat de acolo. O recomand tuturor celor care nu se bălăcesc în bazinul autosuficienţei şi care îşi pot spune „încă nu ştiu totul”. Cu mintea deschisă şi citind printre rânduri, se pot descoperi sfaturi extrem de utile, atât pentru cei aflaţi la început de drum, cât şi pentru cei aflaţi într-o perioadă stearpă, fără urmă de inspiraţie. Nu spun că dialogul celor doi este un manual cu instrucţiuni sau sfaturi. Nu ţi se spune „fă aşa”, ori „fă altfel”, asta, cititorul, ori participantul tăcut la dialog, trebuie să descopere.


Leave a Reply