Şi chiar filmezi cu aparatul foto?

Aveam, mai demult, o părere preconcepută apropo de aparatele fotografice care şi filmau. Le consideram pur şi simplu momeli pentru fraierii care se lăsau prostiţi de departamentele de marketing ale firmelor producătoare de aparate de fotografiat. Şi aveam dreptate, până în momentul apariţiei primelor modele de DSLR-uri cu funcţie de filmare. Iniţial, am crezut că este aceeaşi strategie de marketing, însă o discuţie cu Horhhe, la ceas târziu de noapte, într-o pensiune de prin Biertan, mi-a oferit primele semne de îndoială.

Argumentele care m-au pus pe gânduri şi despre care am citit apoi zeci, poate sute de recenzii, au fost posibilitatea de a folosi obiective de foarte bună calitate şi folosite de obicei la fotografiere, precum şi o calitate extrem de bună a filmului realizat pe o cameră foto. Transformarea unui aparat fotografic, împreună cu toate accesoriile sale, mă refer aici în special la obiectivele care sunt sensibil mai ieftine decât obiectivele camerelor video, a început să ofere noi posibilităţi mai ales fotoreporterilor aflaţi în situaţii în care nu pot beneficia de echipament voluminos, dar şi celor pasionaţi de imagine.

Astfel, au început să fie folosite aparatele foto în diverse filmări, calitatea acestora convingând regizori consacraţi şi nu numai şi oferind posibilităţi limitate doar de imaginaţia şi cunoştinţele tehnice ale celor aflaţi în spatele aparatului. Singurele ingrediente pentru a păşi pe noi teritorii poate prea puţin umblate sunt creativitatea şi acea doză de „nebunie” frumoasă, când vrei să îţi depăşeşti limitele în permanenţă.

Pe astfel de teritorii au păşit şi cei de la ANTRACT, împreună cu Dani Ilinca, un talentat fotograf şi regizor de pe aceste meleaguri, care au decis să filmeze videoclipul noului single „Pentru tine, nou„,  folosind această tehnică. Au folosit două camere Canon EOS 5D Mark II, un aparat de fotografiat cu funcţie de filmare Full HD, din gama adresată profesioniştilor. Pe blogul lui Bobiţă, am putut viziona un teaser, realizat de Dani, la una din repetiţiile formaţiei. Calitatea filmării acestui mic teaser m-a făcut extrem de curios să văd rezultatul final, anume videoclipul la care se lucrează din plin. Am văzut câteva fotografii de la filmări, am văzut şi o filmare cu making of-ul acestui videoclip şi, din ceea ce am văzut până acum, sunt convins că va ieşi ceva de excepţie.

Până în momentul lansării videoclipului (fie vorba între noi, nu mai este chiar aşa de mult), iată cum s-au desfăşurat ostilităţile la filmări.


Leave a Reply