NASHPA!

Bugetarii sunt nişte lepre care trăiesc pe spinarea privaţilor, a celor care plătesc taxe şi impozite către statul ăsta nenorocit. Şi nici nu sunt recunoscători pentru asta. Ia mergi printr-o primărie, prefectură, administraţie financiară sau altă instituţie de stat, să vezi riţi-piţipoancele, urcate pe tocuri înalte şi subţiri, cu fustiţe strânse pe cur şi decoltee care lasă să se vadă ţâţele bronzate uniform la salon, cum plimbă şi ele câte o hârtie de la un etaj la altul şi salvează arhiva de documente electronice în Recycle Bin. Stau ca vacile şi vorbesc despre ultimul model de unghii false, iar dacă timpul te presează şi le întrerupi şedinţa, poate te potcoveşti şi cu un control din ăla de răzbunare, că doar ele „ştie” să farmece câte un şefuţ de la etajul superior unde se duc în fiecare după-amiază cu şerveţele umede şi parfumate care să nu zgârie şi să împrospăteze „ouţele” împuţite ale şefilor de compartimente.

Da’ şi privaţii ăia, care sunt zbir cu angajaţii şi care se bat cu pumnu’n piept că dau de muncă la nu ştiu câţi angajaţi şi îşi plătesc taxele şi impozitele la zi! De unde pana corbului atâta? Pe angajaţi i-au trimis la Registrul Comerţului să îşi facă PFA-uri ca să nu mai plătească impozite la bugetul asigurărilor sociale, de acolo de unde se plătesc şi bugetarii şi pensionarii. De ce să îşi mai bată capul cu aşa ceva. Au avut numărul de angajaţi necesar pentru a accesa fondurile europene, acum gata. Şi-au luat banii, şi-au văzut interesu’, pe ăilalţi dă-i dreacu!. Să nu mai vorbesc că încep, în numele crizei, să scadă salariile sau să dea afară oameni ca să scadă cheltuielile.

Sunt două păreri care, cu uşurinţă, pot fi atribuite unui privat care se gândeşte la un bugetar, respectiv un bugetar care se gândeşte la un privat. Cum s-a ajuns în această situaţie? Simplu. O minte machiavelică, cocoţată pe naivitatea unor milioane de oameni, a ajuns la borcanul cu miere numit putere. Şi mintea asta a auzit cândva, demult, pe băncile şcolii, la ora de limba latină, un dicton care i-a atras atenţia şi care i-a devenit motto în viaţă. „Divide et impera!” Şi asta a făcut el. S-a certat cu toţi şi de fiecare dată a căzut în picioare. Cei care dădeau în el îi ofereau prilejul să ţipe că este o victimă, iar cei care îl pupau în dos îi ofereau puterea de a crede că este invincibil. Aşa a făcut şi el şi se pare că a reuşit. A reuşit să scindeze o ţară, să o împartă în două, bugetari şi privaţi care trebuie să se scuipe unii pe alţii. Nu mai contează că printre bugetari sunt oameni absolut admirabili şi care îşi fac treaba cum trebuie. Nu mai contează că sunt şi patroni de firme care îşi plătesc cinstit taxele şi impozitele. Ăştia sunt consideraţi proşti că declară toate veniturile chiar de către reprezentanţii finanţelor .

În toată această nebunie, o singură categorie socială o duce bine: categoria portocaliilor care cuprinde curve nesătule, oricând pregătite să facă pe plac oricărui chel burtos şi cu carnet de partid portocaliu, comunişti împuţiţi şi convertiţi la noile vremuri, cu firme abonate la banul public, marţafoi agramaţi şi necopţi, urcaţi cu sila tot mai sus în cariera politică ca răsplată pentru ce a sponsorizat tăticu’ şi câte cearceafuri a boţit mămica.

Aş putea spune că trăim vremuri interesante, dacă nu aş avea cuţitul la os. Mi-a intrat prin carne şi acum e aproape înfipt în os. Iar percepţia mea despre vremurile pe care le trăim este cam deformată. A început să fie maro. Cam de căcat!


3 Responses to “NASHPA!”

  • Teodor Says:

    Serenissime, foarte tare „filipica”! Nu mai e nimic de adaugat, poate doar atat: mai credeţi că politica-i o curvă? Jignim bietele femei…!

  • horhhe Says:

    bun text mane.ziarist sa te faci.

  • Eugeniu Belivac Says:

    Mulţumesc pentru aprecieri! Horhhe e prea târziu să mai schimb cariera, deşi mă bate tot mai tare gândul să mă las de ceea ce fac acum, poate chiar să schimb ţara. E un sentiment care, sunt sigur, este în sufletul tot mai multor oameni, în special de vârsta/generaţia noastră.

Leave a Reply