Dialog hibernal

O iarnă frumoasă, acum doi ani. Bunul meu prieten constănţean, Cristian Mereuţă, era în vizită pe la Vâlcea, fiind găzduit de „sfătuitorul” nostru într-ale fotografiei, Ioan Ciobotaru. Într-o zi de un cenuşiu depresiv, reflectat  de blocurile triste şi accentuat de trotuarele lipsite de zăpadă, am hotărât să pornim tustrei la o tură de fotografiat pe lângă oraş.  Ştiţi dară cum sunt constănţenii, ar da marea să vadă o bucată de stâncă, aşa cum şi noi dăm stânca pe marea lor. Ne-am urcat în maşină şi am pornit spre Valea Cheii, pe lângă Olăneşti. De cum am lăsat satul în urmă, zăpada a început să ne încânte ochiul, ştergând cenuşiul oraşului. Am mers cu maşina atât cât ne-au permis cauciucurile de vară cu care eram dotat. Am găsit un refugiu pentru a lăsa maşina cât mai ferită de mastodonţii care coborau din munte cu cadavre ale copacilor tăiaţi de câteva zile şi am coborât lângă râu. Am tras câteva cadre de probă, dar nu se lega mai nimic.

Deodată, muza, care probabil stătea undeva retrasă şi mustăcea, m-a tras de mânecă şi mi-a şoptit să îmi iau rucsacul cu filtre şi trepiedul din portbagaj, fiindcă sigur se va lega ceva. Ascultător, mi-am adus echipamentul lângă râu, încercând să fac mai multe lucruri în acelaşi timp. Să întind şi trepiedul, să am grijă şi de husă să nu cadă. Iar inevitabilul s-a produs. Husa a căzut în zăpadă. M-am aplecat şi am ridicat-o, dar exact în acel moment am văzut un bolovan, dialogând parcă cu o rămurică de-a dreptul îngheţată. Şi această scenă se desfăşura în mijlocul râului care îşi vedea liniştit de drum, printre alţi bolovani şi alte crengi îngheţate.

Era cazul pentru o expunere lungă, pentru a scoate în evidenţă această scenă. Pentru aceasta, era nevoie de un filtru de densitate neutră (Neutral Density, factor 8x), folosit pentru a mai absorbi din lumina de afară, diafragmă cât mai închisă pentru a lungi timpul de expunere şi, desigur, trepied. Am montat aparatul, am înfiletat filtrul ND, tremurând din toate încheieturile (senzaţia de frig este întotdeauna amplificată iarna de curenţii de pe râu), am setat diafragma la f22 şi am văzut că timpul de expunere ajunge pe la 20 de secunde şi am declanşat. Ceea ce a ieşit se poate vedea mai jos. Nu a fost nevoie să fac prea multe prelucrări, doar un mic crop şi câteva corecţii de culoare.

La întoarcere, ne-am oprit la dl. Ciobotaru pentru o ţuică fiartă care ne-a scos tot frigul din oase, fiind făcută magistral de doamna Sanda. A fost cu mult mai bună decât cea de la cârciuma unde fusesem cu o zi înainte şi unde lăsasem o căruţă de bani. A fost o zi excelentă, în care am testat şi filtrul ND, atât de mult aşteptat şi de mine, dar şi de Cristi, şi care era cât pe ce să ajungă la Constanţa.


2 Responses to “Dialog hibernal”

  • Ioan Ciobotaru Says:

    Ehe, Geani, povestea cu tuica fiarta bauta la carciuma, mai scumpa decat o sticla de whisky bun, e de neuitat. Totusi, ne amintim cu placere de vizita lui Cristian si speram sa repete gestul. Ce vremuri frumoase!

  • Adina Condurache Says:

    Da, vad ca tre sa mai aduc provizii la dl. Ciobotaru. Tuica a fost binemeritata. Poza este super.

Leave a Reply